|
WYSZUKAJ IMPREZĘ SYLWESTROWĄ
W górach
Nad morzem
Nad jeziorem
W mieście
Poza miastem
SYLWESTER W MIEŚCIE
W Krakowie
W Warszawie
W Zakopanem
We Wrocławiu
W Gdańsku
W Szczecinie
W Poznaniu
W Lublinie
W Rzeszowie
W Katowicach
W Łodzi
W Kielcach
W Bydgoszczy
W Białymstoku
W Olsztynie
W Opolu
W Zielonej Górze
W Częstochowie
SYLWESTER ZA GRANICĄ
Na Słowacji
W Czechach
Na Węgrzech
W Austrii
W Niemczech
W Anglii
We Włoszech
We Francji
W Hiszpanii
W Portugalii
W Chorwacji
W Grecji
W Bułgarii
Na Malcie
Na Litwie
Na Ukrainie
W Rosji
W Skandynawii
W Europie
Na świecie
SYLWESTER W TROPIKACH
Na Cyprze
W Egipcie
W Maroku
W Tunezji
Na Wyspach Kanaryjskich
W Turcji
W Izraelu
W Jordanii
W Kenii
Na Dominikanie
Na Karaibach
Na Kubie
W Meksyku
W Brazylii
W Tajlandii
W Indiach
W Sri Lance
W Chinach
IMPREZY SYLWESTROWE - KLASYFIKACJA
Bal sylwestrowy
Bal sylwestrowy z noclegiem
Pobyt sylwestrowy
Sylwestrowa impreza specjalna
Sylwester w domu - domówka
PRZYDATNE INFORMACJE
Partner na Sylwester
Partnerka na Sylwester
Sylwester we dwoje
Sylwester dla aktywnych
Sylwester z dziećmi
Sylwester studencki
Tańce sylwestrowe i karnawałowe
Sylwester SPA & Wellness
Sylwester za granicą
Tani Sylwester
PORADY NA SYLWESTER
Drinki sylwestrowe
Potrawy sylwestrowe
Makijaż sylwestrowy
Kreacje sylwestrowe
Fryzury sylwestrowe
Moda sylwestrowa - dodatki
Savoir vivre - etykieta sylwestrowa
Jak uniknąć kaca ?
Sztuczne ognie, fajerwerki
WARTO WIEDZIEĆ
Sylwester w dawnej Polsce
Sylwester na świecie tradycje i zwyczaje
Szampan symbol sylwestrowej nocy
Sylwester w statystyce
Ciekawostki sylwestrowe
Karnawał
SYLWESTER Z PRZYMRÓŻENIEM OKA
Feng Shui na Sylwester
Horoskopy
Indywidualny horoskop urodzeniowy
Humor sylwestrowy
Wierzenia i przesądy
Sławni Sylwestrzy
Opowiadania i poezja
Mój pamiętny Sylwester
SERWISY PARTNERSKIE
|
|
POTRAWY NA SYLWESTER MENU SYLWESTROWE I KARNAWAŁOWE
POTRAWY NA WIECZÓR SYLWESTROWY
Wykwintne potrawy sylwestrowe cz.2
Szampan
to nie tylko elegancki alkohol do spełniania toastów. To także składnik wykwintnych potraw kuchni wielu narodów,
a szczególnie kuchni francuskiej, włoskiej i rosyjskiej. Oto kilka tych najbardziej wyrafinowanych, w których połączono
składniki, na pozór, nie pasujące do siebie.
Ostrygi w szampanie
Ostrygi jadalne należą do najcenniejszych (i najdroższych) mięczaków jadalnych. Spożywa się je zwykle na surowo, podając na
lodzie z plasterkiem cytryny. Przyrządza się z nich także wykwintne przystawki, zupy i sosy. Jednym z najwykwintniejszych dań
kuchni francuskiej cenionej na całym świecie, są ostrygi duszone w szampanie, do których podaje się kieliszek
schłodzonego szampana.
Jesiotr w szampanie
Jesiotry, żyjące w Morzu Kaspijskim i rzekach Syberii, od wieków uważane są za ryby luksusowe. Ich mięso ma wyborny smak,
jest delikatne, jędrne i prawie bez ości. Równie ceniony jest kawior z jesiotra o brunatnych, sporych (ok. 3-4mm średnicy)
ziarnach i lekko orzechowym posmaku. Potrawy z jesiotra były cenione (i drogie) w carskiej Rosji i Europie, a zwłaszcza
we Francji, już za czasów Ludwika XIV króla Słońce. Obecnie za szczyt luksusu w restauracjach rosyjskich i zachodnioeuropejskich
uważa się jesiotra duszonego w szampanie.
>>więcej
Powrót
|
|
SZCZEGÓLNIE POLECAMY OFERTY SYLWESTROWE
Carving na Sylwester
Jak uniknąć kaca ?
Szampan symbol sylwestrowej nocy
Drinki i koktajle na Sylwester
|
|