|
WYSZUKAJ IMPREZĘ SYLWESTROWĄ
W górach
Nad morzem
Nad jeziorem
W mieście
Poza miastem
SYLWESTER W MIEŚCIE
W Krakowie
W Warszawie
W Zakopanem
We Wrocławiu
W Gdańsku
W Szczecinie
W Poznaniu
W Lublinie
W Rzeszowie
W Katowicach
W Łodzi
W Kielcach
W Bydgoszczy
W Białymstoku
W Olsztynie
W Opolu
W Zielonej Górze
W Częstochowie
SYLWESTER ZA GRANICĄ
Na Słowacji
W Czechach
Na Węgrzech
W Austrii
W Niemczech
W Anglii
We Włoszech
We Francji
W Hiszpanii
W Portugalii
W Chorwacji
W Grecji
W Bułgarii
Na Malcie
Na Litwie
Na Ukrainie
W Rosji
W Skandynawii
W Europie
Na świecie
SYLWESTER W TROPIKACH
Na Cyprze
W Egipcie
W Maroku
W Tunezji
Na Wyspach Kanaryjskich
W Turcji
W Izraelu
W Jordanii
W Kenii
Na Dominikanie
Na Karaibach
Na Kubie
W Meksyku
W Brazylii
W Tajlandii
W Indiach
W Sri Lance
W Chinach
IMPREZY SYLWESTROWE - KLASYFIKACJA
Bal sylwestrowy
Bal sylwestrowy z noclegiem
Pobyt sylwestrowy
Sylwestrowa impreza specjalna
Sylwester w domu - domówka
PRZYDATNE INFORMACJE
Partner na Sylwester
Partnerka na Sylwester
Sylwester we dwoje
Sylwester dla aktywnych
Sylwester z dziećmi
Sylwester studencki
Tańce sylwestrowe i karnawałowe
Sylwester SPA & Wellness
Sylwester za granicą
Tani Sylwester
PORADY NA SYLWESTER
Drinki sylwestrowe
Potrawy sylwestrowe
Makijaż sylwestrowy
Kreacje sylwestrowe
Fryzury sylwestrowe
Moda sylwestrowa - dodatki
Savoir vivre - etykieta sylwestrowa
Jak uniknąć kaca ?
Sztuczne ognie, fajerwerki
WARTO WIEDZIEĆ
Sylwester w dawnej Polsce
Sylwester na świecie tradycje i zwyczaje
Szampan symbol sylwestrowej nocy
Sylwester w statystyce
Ciekawostki sylwestrowe
Karnawał
SYLWESTER Z PRZYMRÓŻENIEM OKA
Feng Shui na Sylwester
Horoskopy
Indywidualny horoskop urodzeniowy
Humor sylwestrowy
Wierzenia i przesądy
Sławni Sylwestrzy
Opowiadania i poezja
Mój pamiętny Sylwester
SERWISY PARTNERSKIE
|
|
TRUNKI NA SYLWESTER SPOSOBY SERWOWANIA SZAMPANA
SZAMPAN - SYMBOL SYLWESTROWEJ NOCY
JAK PODAWAĆ SZAMPANA ? cz.1
Nie tylko
we Francji
pijamy szmpana przy rozmaitych okazjach. Można go podawać do każdego typu posiłku.
Na chłodno
Szampan powinien być podawany po schłodzeniu: 6 do 8 stopni Celsjusza (lub 8 do 10 - według niektórych restauratorów
we Włoszech).
Butelkę umieszczamy w wiaderku do szampana wypełnionym do połowy wodą z lodem (około 10 kostek, nie więcej). Można również włożyć
butelkę do lodówki - ale nigdy do zamrażalnika.
Celem jest otrzymanie optymalej temperatury dziewięciu stopni - tak podaje się szampana w renomowanych restauracjach.
Bardziej wiekowy trunek - ponad 15 lat - może być podany w temperaturze 14 lub 15 stopni, to znaczy takiej, jaka panuje w dobrej winnej
piwnicy.
Chłodzona w wiaderku na szampana, czy w lodówce, butelka nie powinna pozostawać w świetle, a zwłaszcza w świetle
jarzeniowym, gdyż ono dość szybko nadaje szampanowi niedobry posmak - dotyczy to wszystkich win musujących. Jest więc wskazane
owinąć butelkę serwetą lub najlepiej - sposób bardziej wyrafinowany - bibułką.
Ciastka
Istniała kiedyś tradycja podawania podczas degustacji szampana ciasteczek - pokrytych lukrem biszkoptów w formie wydłużonych prostokątów.
Może warto do niej powrócić ? Wtedy każda
zabawa sylwestrowa
nabierze splendoru.
Serwis
Najlepiej używać kieliszków wąskich i wysokich. Kojarzone dość powszechnie z szampanem kieliszki płytkie i szerokie nie są już polecane
przez koneserów, jako nie zatrzymujące bąbelek i aromatu. Należy pomyśleć o zmianie kieliszków...
>>więcej
Powrót
|
|
SZCZEGÓLNIE POLECAMY OFERTY SYLWESTROWE
Drinki i koktajle na Sylwester
Jak uniknąć kaca ?
Catering na Sylwester i Karnawał
Potrawy sylwestrowe
Jak przygotować Sylwester w domu ?
Tańce latynoskie - nie tylko z gwiazdami
Zespól muzyczny, DJ zagra na Sylwester
Dowóz i odbiór osób w Święta i Sylwester
|
|