
|
WYSZUKAJ IMPREZĘ SYLWESTROWĄ

W górach

Nad morzem

Nad jeziorem

W mieście

Poza miastem

SYLWESTER W MIEŚCIE

W Krakowie

W Warszawie

W Zakopanem

We Wrocławiu

W Gdańsku

W Szczecinie

W Poznaniu

W Lublinie

W Rzeszowie

W Katowicach

W Łodzi

W Kielcach

W Bydgoszczy

W Białymstoku

W Olsztynie

W Opolu

W Zielonej Górze

W Częstochowie

SYLWESTER ZA GRANICĄ

Na Słowacji

W Czechach

Na Węgrzech

W Austrii

W Niemczech

W Anglii

We Włoszech

We Francji

W Hiszpanii

W Portugalii

W Chorwacji

W Grecji

W Bułgarii

Na Malcie

Na Litwie

Na Ukrainie

W Rosji

W Skandynawii

W Europie

Na świecie

SYLWESTER W TROPIKACH

Na Cyprze

W Egipcie

W Maroku

W Tunezji

Na Wyspach Kanaryjskich

W Turcji

W Izraelu

W Jordanii

W Kenii

Na Dominikanie

Na Karaibach

Na Kubie

W Meksyku

W Brazylii

W Tajlandii

W Indiach

W Sri Lance

W Chinach

IMPREZY SYLWESTROWE - KLASYFIKACJA

Bal sylwestrowy

Bal sylwestrowy z noclegiem

Pobyt sylwestrowy

Sylwestrowa impreza specjalna

Sylwester w domu - domówka

PRZYDATNE INFORMACJE

Partner na Sylwester

Partnerka na Sylwester

Sylwester we dwoje

Sylwester dla aktywnych

Sylwester z dziećmi

Sylwester studencki

Tańce sylwestrowe i karnawałowe

Sylwester SPA & Wellness

Sylwester za granicą

Tani Sylwester

PORADY NA SYLWESTER

Drinki sylwestrowe

Potrawy sylwestrowe

Makijaż sylwestrowy

Kreacje sylwestrowe

Fryzury sylwestrowe

Moda sylwestrowa - dodatki

Savoir vivre - etykieta sylwestrowa

Jak uniknąć kaca ?

Sztuczne ognie, fajerwerki

WARTO WIEDZIEĆ

Sylwester w dawnej Polsce

Sylwester na świecie tradycje i zwyczaje

Szampan symbol sylwestrowej nocy

Sylwester w statystyce

Ciekawostki sylwestrowe

Karnawał

SYLWESTER Z PRZYMRÓŻENIEM OKA

Feng Shui na Sylwester

Horoskopy

Indywidualny horoskop urodzeniowy

Humor sylwestrowy

Wierzenia i przesądy

Sławni Sylwestrzy

Opowiadania i poezja

Mój pamiętny Sylwester

SERWISY PARTNERSKIE

|

|
TRUNKI NA SYLWESTER NAPOJE ALKOHOLOWE, DRINKI, KOKTAJLE


TRUNKI SYLWESTROWE W POLSCE I NA ŚWIECIE
CO JESZCZE PIJAMY W SYLWESTER ? cz.4
Niezależnie od tego czy pierwsza była łacińska "aqua vita", polska "okowita", szwedzka "branvin", czy rosyjska "żiżennaja woda", wódka
zbożowa jest przede wszystkim polską specjalnością. Wie o tym każdy prawdziwy miłośnik czystej.

Na terenach Polski destylację alkoholu znano już we wczesnym średniowieczu, choć tak, jak w przypadku innych krajów,
destylat służył z początku celom medycznym. Dopiero w piętnastym stuleciu, kiedy wódkę zaczęto pędzić z żyta, jej spożycie wzrosło,
a ona stała się trunkiem w pełnym tego słowa znaczeniu. Początkowo pędzono ją w prymitywnych alembikach, trzykrotnie destylujšc zacier
z przefermentowanego żyta. Renesans to złoty wiek w dziejach Polski. Okres prosperity nie ominął również gorzelnictwa. Wódka
stała się wówczas powszechnie znana, a na jej temat zaczęto pisać pierwsze traktaty. Trzy stulecia pózniej powstaje w Polsce
przemysł wódczany. Pierwszą fabrykę otwiera
we Lwowie
Jan Baczewski.

Wódka powstaje przez zmieszanie spirytusu z wodą. Podobnie jak w Polsce jest bardzo popularna
w Rosji
i Skandynawii. Do produkcji spirytusu można użyć prawie każdej rośliny bogatej w skrobię lub cukry proste. Najczęściej są to różne zboża,
takie jak żyto, pszenica lub kukurydza. Wódkę gatunkową wytwarza się na bazie spirytusu rektyfikowanego, wzbogaconego
dodatkami smakowymi w postaci: przypraw (cynamonu, imbiru, czerwonej papryki, wanilii), ziół, destylatów i soków owocowych, nalewek, miodu,
czekolady, ziół itp. Przykładem polskiej wódki gatunkowej jest "żubrówka" aromatyzowana dziko rosnącą trawą żubrową oraz "krupnik"
doprawiany miodem.

W Polsce wódki dzieli się na czyste i gatunkowe. Wódki czyste są wysokoprocentowymi (38-75) alkoholami neutralnymi pod
względem aromatu,
smaku i barwy. Uzyskuje się je przez zmieszanie w odpowiedniej proporcji spirytusu rektyfikowanego z wodą. W zależności od rodzaju użytego
spirytusu, wódki dzieli się na 4 rodzaje: zwykłe, wyborowe, luksusowe i mieszane. Różnica między nimi sprowadza się do zawartości zanieczyszczeń,
jakie pozostają w spirytusie po rektyfikacji. Najczystsze wódki określa się często terminem "premium". Wódki gatunkowe to
wódki aromatyzowane owocami lub ziołami. Wyrabia się je ze spirytusów zbożowych, owocowych lub winnych. Spirytusy zbożowe leżakowane są w
dębowych beczkach przez co najmniej 3 lata, natomiast owocowe i winne, przez co najmniej 6 miesięcy. Wódkę gatunkową doprawia się również
nalewami, destylatami lub moszczem. Niekiedy aromatyzuje się ją także sztucznymi zapachami. Wśród wódek gatunkowych wyróżnia się wódki
wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie.
Powrót
| 
|
SZCZEGÓLNIE POLECAMY OFERTY SYLWESTROWE


Drinki i koktajle na Sylwester i Karnawał
Jak uniknąć kaca ?
Szampan symbol sylwestrowej nocy
Potrawy sylwestrowe
Catering na Sylwester i Karnawał
Jak przygotować Sylwester w domu ?
Sylwester w bacówce w górach
Sylwester w karczmie
Wszystko o fajerwerkach na Sylwester
| 
|